КАК СЕ ПЛЕТЕ "АНГЛИЙСКИ ЛАСТИК"

Как се плете "английски ластик"


КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ПЛЕТКАТА АНГЛИЙСКИ ЛАСТИК

Плетенето, това медитативно, успокояващо занимание е добре известно и практикувано от много отдавна, навсякъде по света... или почти навсякъде. Годините на неговото развитие и прилагането му на практика са дали възможност да се измислят множество начини на плетене. В резултат, днес са известни много, но добре установени плетки, познати на всички, които практикуват това занимание. Разбира се, съществуват и разновидности на основните плетки, което превръща плетенето в истински творчески процес, който постоянно се променя и развива.

Сега думата ни е за ластичните плетки – един тип доста добре разпространени плетки, които от своя страна също се характеризират с огромно разнообразие. Ластичните плетки (ластик) биват американски, английски, френски, български, напречен, бамбуков и много други.

Тук по-специално ще разкажем за плетката английски ластик. Той е доста разпространен и дори може да се каже, че е един от от основните видове плетки, който всички знаят. Дори хора, които не разбират от плетене, знаят какво представлява. Попитайте свои познати – ще видите, че съм права.

Лесно ще познаете, че нещо е изплетено по техниката английски ластик. Такова плетивото е супер еластично, може да се определи като въздушно и живо на пипане. Хубавото при него също е, че създава доста обемна плетка, а това е търсен ефект при много плетива. Затова успешно се прилага при плетене на шалове, шапки, пуловери, жилетки и др. При пуловерите и жилетките създава усещането за пухкавост и топлина; при шаловете – лесно можете да постигнете голяма дължина заради разтегливостта му; а при шапките изчезва притеснението дали ще улучите размера, защото осигурава голяма елестичност, така че шапката да стане дори и да си мислите, че ще е малка. И не на последно място – плетивото става с две еднакви лица, така че спокойно: можете да го носите и наобратно.

Всички тези характеристики на плетката английски ластик прави изключително подходящо, когато плетем по тази техника, да използваме естествени прежди, като например вълнени и мерино. Така със сигурност ще постигнем този специален ефект на плетката и дори ще го подсилим. По отношение на използваните игли – заради многото наметки, които се използват, за да запазим плетката да не се разтегли прекалено много, и за да получим ясно изразени и идеално подредени бримки, може би е по-добре да опитаме да плетем с по-малки игли. Може да се окаже, че не е така, но при всички положения е по-добре да опитате.

Английският ластик е много интересна плетка, предлазполага плетящите да се увлекат доста в процеса и да му се насладят напълно. Ако пък на някои се струва, че напротив – английският ластик е доста сложен и объркващ начин на плетене, по-долу ще намерите основните техники за неговото прилагане. Те ще ви осигурят необходимото спокойствие, приятно усещане и творчески порив, когато плетете.

С КОЛКО КУКИ СЕ ПЛЕТЕ АНГЛИЙСКИ ЛАСТИК И ОСНОВНИ ТЕХНИКИ


Тази техника може да се изпълнява както на две, така и на една кука. Има разногласия за това дали плетивото, създадено на една кука е също толкова красиво, като това на две куки. Но за това ще разкажем по-долу. Сега прочетете за разновидностите при плетенето на две куки.

Накратко за техниката:

При плетенето се прилага наметка отгоре и прехвърлена бримка. За да получим по-подредени бримки е добре лицевите бримки да се изплитат, като с дясната игла се намята от работния конец отгоре. Започването на плетката най-често е обикновено или българско, а за да бъде симетрично плетивото, използваме нечетен брой бримки.

Също както съществува огромно многообразие от плетки, така и начините за плетене на английски ластик също биват различни.

 

ТЕХНИКА С ИЗПЛИТАНЕ НА ЛИЦЕВИТЕ БРИМКИ

I ред: Ластик 1х1 наметките се правят така, че бримките да се подредят на дясната игла с предните половини вдясно.

II ред: Преди всяка опакова бримка се слага наметка отгоре. Опаковите бримки не се изплитат, а само се прехвърлят, като дясната игла захваща предната половина на опаковата бримка и конецът е отпред. Лицевите бримки се плетат лицеви, като с дясната игла се захваща отляво надясно предната половина на бримката и се прави наметка отгоре.

III ред: Преди всяка опакова бримка се слага наметка отгоре. Опаковата бримка се прехвърля с конеца отпред, без да се изплита. Наметката и лицевата бримка се изплитат заедно като една лицева бримка, като дясната игла захваща отляво надясно предната половина на бримката.

Третият ред се повтаря до края на плетивото


Или техниката накратко: Винаги се повтаря един и същи ред, в който се редуват две бримки – едната е свалена без изплитане с наметка, а другата е изплетена лицева. Свалената бримка се вижда лесно, както и редуването на една единична бримка (изплетената лицева) и една двойна бримка (свалена с наметка). Или в края на всеки ред последна винаги е изплетената лицева бримка. Тя съответно става първа на новия ред и се сваля с наметка. Не е необходимо да запомняте нищо от всичко това. Правилото е просто: където има единична бримка, трябва да се свали с наметка, за да стане двойна, а където има двойна бримка, трябва да я изплетете като лицева. И така с всяка бримка на всеки ред.

 

Лесно е! Опитайте!

 

ТЕХНИКА С ИЗПЛИТАНЕ НА ОПАКОВИТЕ БРИМКИ

I ред: ластик 1х1

II ред: Преди всяка лицева бримка се слага наметка отгоре. Лицевата бримка не се изплита, само се прехвърля, като с дясната игла се захваща задната половина на бримката. Опаковата бримка се изплита като опакова.

III ред: Преди всяка лицева бримка се слага наметка отгоре. Лицевата бримка се прехвърля без изплитане, като работният конец е отзад и се захваща задната половина на лицевата бримка. Наметката и опаковата бримка се плетат заедно като една опакова бримка.

Или техниката накратко: Тук плетенето се случва по същия начин, като разликата е, че лицевите бримки са заменени от опакови. Нищо сложно, нали?

 

ТЕХНИКА БЕЗ НАМЕТКИ

I ред: ластик 1х1

II ред: Всяка опакова бримка от долния ред се изплита опакова. Всяка лицева бримка се изплита като изтеглена лицева (с дясната игла не се захваща поредната лицева бримка, а тази, която е под нея на долния ред). Изплитат се двете бримки така, както са една върху друга, като една лицева и освобождаваме лявата игла.

Вторият ред се повтаря до края на плетивото.

 

Има различни начини за плетене на английски ластик. Освен описаните основни техники, ето и някои разновидности:

 

ТЕХНИКА РИБАРСКИ ЛАСТИК

При тази техника не се използват наметки и сваляне на бримки, но също се редуват две бримки на всеки ред, като едната се изплита лицева, а другата – лицева в долния ред. Интересното е, че така пак се получава ефекта на наметката, въпреки че такава не се прави. На външен вид рибарският ластик не се различава от английския. Основната разлика е, че тази плетка е малко по-стегната и по-равномерена. Причината е, че няма наметки, а ефектът се получава от това, че се сваля бримката от горния ред върху тази от долния ред, която се изплита като лицева. Освен това рибарският ластик се плете малко по-бързо. Може пък за някои да се окаже по-добрата и приятна за плетене техника. Пробвайте!

 

ТЕХНИКА ПОЛУАНГЛИЙСКИ ЛАСТИК С НАМЕТКИ И С ИЗПЛИТАНЕ В ДОЛНИЯ РЕД

Полуанглийският ластик се отличава с това, че от едната си страна плетката е класически английски ластик, а от другата е релефна и доста интересна на вид. Плетивото, изплетено по тази техника също е доста елестично, но в сравнение с класическата техника все пак е по-стегнато и събрано, което може да е интересен търсен ефект.

 

Когато тази техника прилагаме с използването на наметки, от страната, която плетем по класическата техника се редуват две бримки – едната се сваля с наметка, а другата се изплита лицева. От другата страна се плете като обикновен ластик 1х1 – една опакова, една лицева, но наметките, които са върху лицевите бримки, се изплитат заедно с тях като една лицева бримка.

 

Ако решим да приложим техниката с изплитане на долния ред, опаковата страна ще бъде малко по-отпусната. Характерното тук отново е, че от едната страна се плете почти като класическия рибарски ластик, а от другата – като обикновен ластик.

 

Затова, ако се чудите на кое от двете да се спрете (наметки или долен ред) – изберете това, която Ви е по удобно, приятно за плетене и намирате за по-красиво. Каквото и да решите да приложите, със сигурност ще получите две много различни и много красиви и уникални страни на плетивото. А ако сте решили да изпробвате всякакви техники – направете две плетива. Така ще можете да разберете коя е вашата техника. 

 

ТЕХНИКА ДВУЦВЕТЕН АНГЛИЙСКИ ЛАСТИК

Тук стигаме до най-сложната техника по отношение на видовете английски ластик. Или поне така се определя от повечето хора. Затова е добре да я опишем подробно.

 

Ако приемем, че двата цвята, които използваме са бяло и червено, то от едната страна ще изпъква белия, а от другата страна червения цвят. Този ефект най-общо се получава, като вертикалните стълбове от едната страна са изплетени с бели лицеви бримки, а от другата страна - с червени. Изплетете първите 4 реда, а след това повтарянето им ще е доста лесно. Друга особеност при двуцветния английски ластик, без която техниката не може да се изпълни е, че трябва да се използват игли с два отворени края или с обръч, когато плетивото е по-широко. Всеки цвят се плете по 1 ред и така понякога двата конеца остават в двата края на плетивото. За да се смени цвета, плетивото трябва да се плъзне до другия край и да се продължи с другия цвят. Объркано ли звучи? Може би е така, но пробвайте – постепенно ще усетите, че всъщност техниката е много лесна и приятна, а ефектът е забележителен! Много вероятно е това да се превърне в любимата Ви техника!

 

ТЕХНИКА АНГЛИЙСКИ ЛАСТИК В КРЪГ

Да, и такава техника има. При нея плетенето започва както при класическия английски ластик с наметки. След като първият ред се завърши и се започне втория, плетката не се обръща. Или - плете се Ред 1 от класическата схема за английски ластик с лицеви бримки и Ред 1, но със смяна на мястото на двете бримки от схемата на английския ластик с опакови бримки. Да се чуди човек на кого му е хрумнало такова нещо, но факт – плетката отново става много красива.

 

А ето какво се случва, ако се използва една кука.

 

Каквото и да си мислим, класическата техника за плетене на английски ластик изисква използването на две куки. Така се плете лесно, приятно и се получават плетива, които винаги изглеждат красиво и интересно. Разбира се, тъй като плетенето е творчески процес, при който постоянно се пробват нови и нови методи – да, английски ластик може да се плете и на една кука. Е, резултатът не е съвсем същия, но все пак при добро желание може да се получи добър и красив резултат. Плетенето с една кука е много лесно. Плетката се оформя като се редува един и същи ред, изплетен само с полупълнежи във всяка бримка. Вече сте напреднали в темата и съм сигурна, че ще разберете как се прави!

 

НЯКОЛКО ВАЖНИ НЕЩА ЗА АНГЛИЙСКИЯ ЛАСТИК, КОИТО Е ДОБРЕ ДА ЗНАЕТЕ

Основното при техниката английски ластик е, че плетката е доста разтеглива. За да избегнем стягане и опъване на долния ръб, е добре да направим началните бримки с конец от две части, на два или три ката, върху двете игли.

Плетиво, при което е приложен английски ластик, е много вероято да се деформира в долния край. За да се справим с този проблем, е добре да започнем с един или няколко реда обикновен ластик 1х1, кух, превит ластик или някоя друга плетка.

 

Английският ластик осигурява въздушен ефект и голям обем. Ако искаме да подсилим този резултат и плетивото ни да е още по-обемно и пухкаво, трябва да предвидим много повече или достатъчно повече прежда. Така ще изплетем прекрасни пуловери, жилетки, шалове и шапки. А защо не и нещо друго? Вие сте на ход!

Е, вече няма защо да се страхувате от наближаващата зима. Намерети си най-пухкавата прежда (нека да е повечко), хващайте иглите и творете! Сигурна съм, че ще изпитате истинско удоволствие и топлина!

Оценка: 5.00 - 1 гласа


Добави коментар

Забележка: HTML не се потдържа!
Плащане

ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива