МЕРИНОСОВА ВЪЗГЛАВНИЦА

Мериносова възглавница


Мериносовата вълна е една от най-използваните и за това има основателна причина - тя притежава отлични изолационни свойства, което я прави идеалното зимно допълнение към всеки гардероб, но същевременно е по-тънка и много!, наистина много по-мека от обикновената вълна.

Освен това е възобновяем материал, тъй като овцете могат да отглеждат между 1 и 3 кг вълна годишно, а тъй като е естествено влакно, тя е в същото време биоразградима, което я прави ценен екологичен продукт.

Освен за облекла, мериносовата вълна може да се използва и за много други видове плетива. Тя, например, е удачна при изработване на декорация за жилището, за различни стенни висулки, аксесоари от влакна и всевъзможни подобни артикули. Помните сигурно, че преди време направихме одеяло от мериносова вълна, а сега ще ви покажа как да изработите тези супер топли и уютни кръгли възглавници, които са фантастични за използване, особено в студеното есенно време.

 

За този проект ще са ви необходими:

 

- 1 топка вълна Мерино (40 метра); ( може да използвате и натурална вълнена лента )

 

- Инструмент за плетене, като в този случай това ще бъдат ... ръцете ви!

 

Преди да започнете да плетете тази възглавница, винаги е препоръчително да развържете кълбото, в което е преждата, и внимателно да го поставите от двете страни пред себе си. Внимавайте обаче, защото въпреки че мериното може да издържи на определена сила, то е само леко пресукано и може да се скъса, ако го дърпате прекалено силно.

1. Започвате с направата на слип възел. Поставяте вълната върху равна повърхност и създавате форма, както се вижда на снимката.


2. Взимате нишката, която държа с лявата си ръка, и я издърпвате през създадената примка, докато се появи възел. Уверете се, че крайната нишка има поне 15-20 пръста извън възела, тъй като ще я използваме, за да затворим възглавницата от едната страна.


3. С работната прежда (по-дългата част от преждата) започвате, като правите верига от 12 бримки. Размерът на веригата ще определи диаметъра на възглавницата. Ако искате по-малка възглавница, можете да опитате с верига от 8 или 10 бримки, докато за по-голяма възглавница може да е необходима верига от 14-16. Техниката е една и съща за всеки размер, който сте избрали, затова ще ви бъде лесно да продължите да следвате урока, ако решите да изберете друг размер възглавница.

4. Накрая трябва да получите нещо, което изглежда така, както виждате на снимката. Единственото нещо, за което трябва да внимавате, е да се опитате да направите верижката (и следващите бримки) възможно най-равномерни, в противен случай възглавницата може да изглежда крива на някои места.

5. Направете кръг от веригата с 12 бримки. Работната верига трябва да е над веригата с края, тъй като ще започнем да плетем обратно на часовниковата стрелка.


6. Ще работим с лявата част на веригата (или с горната в зависимост от това, как я гледате) - ето тази, към която соча.


7. Започвате, като вкарате двата си пръста/ръката в примката на последната верижка и я издърпвате през лявата част на първата създадена верижка. След това взимате работната прежда и я издърпвате през двете верижки. По този начин правим кръга.


8. След това поставяте двата си пръста през лявата част на втората верига по посока, обратна на часовниковата стрелка, взимате част от работната прежда и я издърпвате през нея. Така се създава първият ред бримки, които скоро ще видим как се оформят.

9. Продължаваме с тези действия, докато стигнем до първия бод, който създадохме. Ако сте започнали с нанизването на 12 бримки, в края на първия ред трябва да имате 12. Ако имате по-малко или повече, това означава, че вероятно сте пропуснали един бод или сте добавили допълнителен някъде по веригата. Не се притеснявайте, тази грешка е лесно поправима. Просто се върнете и повторете реда.10. Повтаряме стъпка 9, докато достигнем желаната дължина на възглавницата. Аз реших да направя 8 реда, тъй като използвах пръстите си (така шевовете са по-стегнати и по-свързани). Ако решите да използвате ръцете си, може би ще искате да направите 5 или 6 реда. Уверете се, че ви е останала достатъчно прежда, след като завършите редовете, тъй като тя ще послужи за завързване на бримките.


11. За да затворите долния отвор на възглавницата, взимате преждата, която остана в едната ви ръка, и я издърпвате през горната част на веригата, отвън навътре. Уверете се, че я дърпате леко на всеки няколко бримки. Тя ще започне да се затваря и накрая ще се оформи нещо като цвете. Разделете нишката на две и завържете възел, за да я закрепите. След това вкарайте останалата нишка прежда в отвора.
12. Обърнете възглавницата на другата й страна и ще забележите, че вътре се е образувало известно пространство. Можете да го оставите така, както е, или да го напълните с желаните от вас материали. В моя случай ми беше останала малко мериносова прежда и реших да я използвам.

13. Вече можете да преминете към затваряне на горната част на възглавницата. Това става, като вкарате остатъка от преждата в примките на горната част. Докато го правите, не забравяйте да затегнете преждата.

14. Колкото повече затягате, толкова повече ще виждате как се оформя силуетът на цвете. Както при долната част на възглавницата, направете възел и пъхнете остатъка от преждата в дупката на цветето.

15. Притискате малко тук и там, за да изравните пълнежа вътре, и всъщност сте готови, направили сте първата си възглавница от мерино!
Оценка: 5.00 - 1 гласа


Добави коментар

Забележка: HTML не се потдържа!
Плащане

ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива